Blog

Je výhodnější pronajímat (ne)vybavený byt? 1.část

Je výhodnější pronajímat (ne)vybavený byt? 1.část

Přemýšlíte o koupi investičního bytu, nebo už jej přímo vlastníte? Troufáme si říci, že stejně jako nás, tak i každého vlastníka investičního bytu na počátku jeho podnikání napadne otázka, zda je výhodnější pronajímat byt pouze základně vybaven, a nebo investovat do jeho zařízení o něco více. Pojďmě se podívat jaká úskalí a výhody každá z těchto variant přináší.

Vybavený byt: je připraven k okamžitému plnohodnotnému bydlení nového nájemce.

Benefity vybaveného bytu

Vyšší nájemné
Čím moderněji a komplexněji bude váš byt vybaven, tím více stoupá cena pronájmu na trhu. Nájemci odpadají starosti s investicemi do vybavení a má již připravené zázemí all-inclusive. Proto se při rekonstrukci vašich investičních bytů nebojte trochu více zainvestovat, vložená energie a náklady se vám v budoucnu vrátí.

Ideální (nejen) pro krátkodobý pronájem
Velmi zřídka zájemce o krátkodobý pronájem hledá nevybavený byt. V dnešní době krátkodobé pronájmy přinášejí zajímavé výdělky, a to nejen v turisticky lukrativních lokalitách. Proto, pokud se chcete vydat cestou krátkodobého pronajímání, rozhodně zařízení bytu neopomíjejte. Při rozhodování zájemců mohou leckdy rozhodovat i detaily. To rozhodně neznamená, že byste svůj zařízený byt nemohli pronajímat dlouhodobě – záleží na poptávce ve vaší lokalitě. V současné době, vzhledem k celosvětové situaci řada majitelů vybavených bytů pronajímá i své zařízené byty dlouhodobě. Není se čemu divit, současná opatření totiž majitele takovýchto bytů limituje, a proto je třeba reagovat na situaci na trhu.

Firemní byty a byty pro „single“
Vybavené byty se dají velmi dobře využít i pro pronájem firemních bytů, například pro tzv. pendlery, což je termín v poslední době obzvláště populární. Je to logické – lidé se zázemím ve svém domově jistě nebudou mít tendence si zařizovat další byt, ve kterém se vyskytují pouze na období nezbytně nutné. Stejně jako mladí jednotlivci, kteří přeci jen jsou skupinou lidí, která více inklinuje k podnájmu v zařízeném bytě, neboť ještě nemají takové tendence „hnízdit“.

Nevýhody vybaveného bytu

Extra investice a starosti
Vymyslet, navrhnout a vybavit byt stojí čas i peníze. Pokud máte architektonické a designerské vlohy, můžete obětovat svůj čas na úpravy a zařízení vašeho bytu. A nebo jej můžete svěřit do rukou specializovaných firem. Opět je nutné se zamyslet nad návratností vložených nákladů. Ani vybavení není nesmrtelné, a proto je potřeba počítat s opotřebením a tedy i pravidelnou obnovou či výměnou poskytovaného vybavení. Nejedná se tedy pouze o počáteční jednorázovou investici.

Větší náklady na právní servis
Čím více vašim nájemcům můžete nabídnout, tím větší obezřetnost je na místě. Nepodceňujte tedy přípravu nájemní smlouvy a nenechte nic náhodě. To s sebou ponese samozřejmě větší náklady na přípravu kvalitní smlouvy. Precizní nájemní smlouva je v našem Hybský service samozřejmostí.

Riziko poškození a neplacení nájemného
S větším vybavením bytu stoupá také riziko poškození čehokoliv, co se v bytě nachází, proto se uchýlíte pravděpodobně i k častějším kontrolám bytu a to vás stojí opět drahocený čas. Je zde také možnost, že k pronájmu oslovíte zájemce, kteří nemají finance na koupi vlastního zařízení a je zde větší riziko nesplácení nájemného v budoucnu. My máme zaveden chytrý dotazník, který u nás zájemci vyplňují a snažíme se v našem Hybský service eliminovat veškerá možná rizika.

Větší nároky na údržbu

Pokud se rozhodnete pronajímat vaše kompletně vybavené nemovitosti na opravdu krátkou dobu, např.sezónně, je potřeba počítat s extra náklady na úklid, drobné opravy, údržbu ložního prádla aj.