Blog

Novodobá historie paláce Hybský a Dny evropského dědictví 2018

Novodobá historie paláce Hybský a Dny evropského dědictví 2018

V roce 1900 začal mít pan Krudenc finanční problémy a v roce 1903 ho postihl krach a Palác se stal majetkem Vinohradské záložny. V roce 1906 od ní dům kupují dva pardubičtí podnikatelé, pánové Josef Hybský a Jaroslav Vodák. Po nějakém čase, přibližně ve 20.letech 20. století jej pan Hybský vyplatil a stal se jediným majitelem Paláce, od té doby již nesoucí jméno Hybský. Ovšem sto tisíc zlatých, což byla cena, za kterou jej pan Hybský koupil, splácela ještě další generace.

V Paláci nyní působí již čvrtá generace rodiny Hybských.

V roce 1898 pan Krudenc koupil č. p. 56 a postavil Palác během jednoho roku. V roce 1906 Palác koupili podnikatelé Josef Hybský (1. generace Hybských) a JaroslavVodák, ten byl před rokem 1924 vyplacen a od té doby se mu říká palác Hybských. V roce 1948 ho zabavili komunisté a palác se vrátil znovu původnímu majiteli až v roce 1990.

Od té doby se hodně změnilo, došlo k vystěhování všech nájemníků, byl vybudován výtah a ústřední topení.

Dům je i nadále zhodnocován a opravován.

V říjnu 2015 došlo k opravě 3. patra domu a při příležitosti otevření této zrekonstruované části se o nás psalo v pardubickém deníku a v pardubickém rozhlase. Vyšel tento hudební záznam a článek.

Dne 15.9.2018 byl palác Hybský na titulní straně brožury pro Dny evropského dědictví, dům si přišli prohlédnout stovky lidí.

V Paláci nyní působí již čtvrtá generace rodiny Hybských, Karolína Hybská a Ondřej Hybský.