Blog

Jak stanovit výši nájemného

Jak stanovit výši nájemného

Optimální výše nájemného

Lámete si hlavu s tím, jak nastavit ideální výši nájmu vašeho bytu? Přečtěte si několik rad, které vám mohou pomoci určit takovou výši nájemného, která vám přinese zisk a zároveň neodradí zájemce.

Pojďme se podívat na to, které okolnosti cenu pronájmu nejvíce ovlivňují.

(Ne)vybavený byt

Jako první věc si musíte promyslet, kolik času a energie chcete nebo můžete věnovat úpravám a vybavení bytu. Podrobněji jsme se tomuto tématu věnovali v našich předchozích příspěvcích. Čím více jste do rekonstrukce, modernizace a vybavení bytu zainvestovali, tím vyšší nájem si můžete dovolit požadovat.

Prozkoumejte výši nájmů ve vašem regionu

Udělejte si menší analýzu výše nájmů bytů ve vašem městě. Prozkoumejte, za kolik obdobné byty pronajímá konkurence. Vždy dbejte na to, abyste porovnávali porovnatelné, tj.byty s podobnou lokalitou, dostupností běžných občanských potřeb, podlahovou plochou a vybavením. Pokud se svůj byt snažíte zuby nehty pronajmout za 15 000 Kč a v okolí se nabízejí srovnatelné byty za 10 000 Kč, jen stěží uspějete. Záleží také na množství aktuálně nabízených bytů a je nutno reagovat na situaci na trhu. Vždy také pečlivě sledujte, zda porovnávaná cena je bez/včetně služeb, aby vaše porovnání bylo relevantní.

Kvalita bytu

Pro někoho může být primární kritérium nejnižší cena, pro jiného zase míra luxusu a moderních technologií. Zamyslete se tedy nad tím, co požaduje od podnájmu většina kvalitních zájemců, které chcete pro svůj podnájem získat. Je váš byt něčím unikátní? Pak toto můžete také promítnout do ceny nájmu.

Obvykle se zájemci, kteří lokalitu a dispozice bytu již z inzerátu znají, zajímají především o to...

...ve kterém poschodí se byt nachází

...zda má balkon či lodžii

...zda k němu náleží sklep či jiné prostory

...jaká je možnost parkování či garáže

...jestli je byt po rekonstrukci, má zděné jádro

...v jaké kvalitě jsou okna, topení a zateplení domu

...jaká je výše záloh na služby

Na jak dlouho a komu chcete pronajímat

Krátkodobé pronájmy mohou znamenat samořejmě vyšší zisk, ale také více starostí. Předpokládáme ale, že většina investorů se zaměřuje na pronájmy dlouhodobé. Více jsme se o těchto možnostech rozepsali v našem minulém blogu. Zaměříte se na studenty? Na cizince? Nebo na rodiny s dětmi? Zájemce o pronájem ovlivňuje lokalita (studenti v blízkosti škol, manažeři u administrativních center), což se projeví také na konečné výši nájemného. Každá cílová skupina je ochotna platit jinou částku. Musíte také kalkulovat s tím, jak velký byt bude pro vaši cílovou skupinu ideální a kolik bude v bytě bydlet celkem osob.

Ideální cena nájemného = maximální zisk

Každý majitel nemovitosti by měl myslet především na to, jak opitmalizovat zisk z pronájmu svých nemovitostí a zároveň poskytnout svým nájemcům domov, který dané ceně odpovídá. Pokud jako majitelé požadujete příliš, může se vám to vymstít, jelikož do pronájmu nikoho neseženete a čekají vás zbytečné ztráty za období, kdy v bytě nikdo nebydlí. My vám v našem Hybský service hradíme nájemné i v měsících, kdy je byt neobsazen. Razíme heslo win-win, zkrátka usilujeme o to, aby všechny strany byly spokojené. Pojďte nám dát šanci a nebudete litovat.