Blog

Je výhodnější pronajímat (ne)vybavený byt? 2.část

Je výhodnější pronajímat (ne)vybavený byt? 2.část

Dnes se na problematiku našeho posledního blogu podíváme z druhé strany.

Nevybavený byt: umožňuje nájemci si přizpůsobit byt svému vkusu. Obvykle obsahuje pouze sanitární vybavení a kuchyňský kout.

Benefity nevybaveného bytu

Méně starostí pro vlastníka
Při výměně nájemce nebo rekonstrukci před zahájením nájmu vám odpadá většina starostí s vybavením a také značná část nákladů. Ušetříte čas přípravami a můžete byt začít dříve pronajímat. Při dobrém výběru základního vybavení je i jeho životnost poměrně slušná, a to vám šetří čas i peníze také do budoucna.

Ideální pro dlouhodobý podnájem
Pokud se zájemce o byt bude stěhovat do vašeho nevybaveného bytu, máte vcelku dobré výhledy co se týká délky podnájmu. Kdo by se chtěl stěhovat do prázdného bytu, investovat do jeho vybavení a zakrátko ho opouštět? Naopak, v těchto typech bytů si lidé budují zázemí a cítí větší jistotu. I u nás se snažíme vybírat kvalitní nájemce, se kterými můžeme dlouhodobě počítat.

Větší solventnost nájemců
Z logiky věci vyplývá, že pokud zájemce usiluje o bydlení v nezařízeném bytu, má také dostatek financí na jeho vybavení a dokáže situaci více ekonomicky promýšlet. Ani v dnešní době toto ale není samozřejmost, proto je i tak potřeba nájemce vybírat obezřetně. Zejména páry či rodiny, alespoň z naší zkušenosti, zpravidla vyhledávájí právě nezařízené byty, kde se snaží vybudovat společný domov. Tím klesá i riziko neplacení nájemného, neboť i zde platí, že „ve dvou se to lépe táhne“.

Nevýhody nevybaveného bytu

Nižší nájemné
Pokud je byt nevybaven, není možné za jeho pronájem žádat stejně vysokou částku jako u stejného vybaveného bytu. Musíte se tedy zamyslet, zda vám ušetřený čas a investice stojí za dlouhodobý nižší příjem z pronájmu nemovitosti.

Není pro každého
Ti, kteří hledají ubytování pro své zaměstnance, například z důvodů sezonního provozu, nebo dojíždění za prací na velkou vzdálenost, váš nezařízený byt zřejmě nikdy vyhledávat nebudou, neboť se jim starosti se zařizováním jednoduše nevyplatí.

Riziko neobsazenosti
Pokud se vám z bytu odstěuje nájemce a vy nestačíte v krátké době sehnat nového, provoz vaší nemovitosti se ocitne tzv. v červených číslech. Narozdíl od vybaveného bytu bude téměř nemožné obsadit na přechodné období byt nějakým jiným nájemcem a vám utíká zisk. Toto riziko v našem Hybský service na sebe bereme za vás. Rozhodnete se to s námi zkusit? Kontaktuje nás.

Nic není černobílé, a proto ani vy se nemusíte vydat pouze jednou cestou. Existuje spousta možností jak byt zařídit částečně, a nebo pronajímat kombinace bytů s různým stupněm vybavenosti. Přesně tak to děláme my a jsme rádi, že můžeme vyjít vstříc lidem s různými nároky. Aktuálně volné nemovitosti najdete na našem webu v samostatné sekci.